Tuotekehitys

”Minulla oli onni ja ilo tutustua edesmenneeseen 7-kertaiseen Suomen kalankäsittelymestariin Risto Kososeen ja hänen avovaimoonsa Eine Viinaseen. Risto painotti minulle aina kalankäsittelyssä muutamia asioita!"


1)Vältä kalankäsittelyssä turhia liikkeitä
2)Pyri käsittelemään kala ergonomisesti oikealla tavalla
3)Fileerausveitsi on ainoastaan fileointia varten
4)Suomalainen kala on niin arvokasta raaka-ainetta että sitä pitää käsitellä oikein ja kunnioittavasti. Oikein käsiteltynä siitä saa ensiluokkaista ruokaa pöytään.


Mökillä ja veneellä kalassa ollessani jouduin käyttämään useita erilaisia välineitä kalan saattamiseksi vedestä ruokapöytään. Liian usein joku monista tarvittavista välineistä oli jossain muussa pakissa, kotona tai hukassa juuri silloin kuin niitä tarvitsi. Osa työkaluista valitettavasti pääsi myös puuttellisen huollon seurauksena ruostumaan tai muuten huonoon kuntoon. Kalapakkini oli välillä täynnä puukkoja, veitsiä, saksia ja suomustinrautoja sikin sokin uistinten joukossa.

Aikaisemmin fileerausveitsi oli pääsääntöisesti se työkalu, jota käytin kalan vatsan aukaisemiseen, ja sainkin kuulla tästä muutamaan kertaan Ristolta. Fileerausveitsi oli kuitenkin käytännössä todella hankala työkalu, sillä pitkä terä heilui liikaa eikä veitsi ollut tukeva. Tästä muistona kannan yhä muutamaa arpea käsissäni.

Hankalista kokemuksistani syntyi idea lähteä kehittelemään näppärää apuvälinettä kalan perkaamiseen; työkalua, jossa olisi kaikki tarvittavat työvälineet yhdessä paketissa. Halusin jättää fileerausveitselle vain sen työtehtävän, johon se oli Ristonkin mukaan tarkoitettu: kalan fileoinnin! Usean vuoden tuotekehittelyn tuloksena syntyi täysin uudenlainen ja turvallinen kalankäsittelyväline, Ricu. Nyt minulla ei ole ongelmaa välineideni kanssa, sillä tarvitsen vain yhden työkalun saaliini esikäsittelyyn!”

- Mika Leinonen

 

Mika Leinonen
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.